España Directo – 29/07/09

La donación cruzada ya es una realidad. En el Hospital Virgen de las Nieves de Granada y en el Clinic de Barcelona se ha llevado a cabo, con éxito, el primer trasplante cruzado de España. 'España Directo', que tiene una vinculación especial con la Organización Nacional de Trasplantes, habla con el doctor Rafael Matesanz. Además, en la cárcel de Valladolid asistimos a un curso de reeducación vial para reclusos -en España hay casi 3.000 condenados por delitos contra la seguridad vial-; en Tenerife nos iniciamos en el windsurf y en el kitesurf; en Burgos, nos interesamos por el Certamen de Coreografía que esta semana une a la ciudad burgalesa con Nueva York; en Oviedo, recorremos con niños la historia del agua en esta ciudad; en Logroño, hablamos con universitarios que han hecho un proyecto para ahorrar agua; y en Madrid, precisamente, nos hacemos eco del descubrimiento de una conducción de agua potable de 1619 (29/07/09).


Escuchar Audio

Anglaterra alerta els seus turistes dels casos a Barcelona d’hepatitis A

A. ZANÓN

  • Londres veu risc en els 200 positius del darrer any.
  • Berlín i París es refereixen a la grip A.
  • Persisteixen els robatoris a l'autopista AP-7 i l'amenaça terrorista.

El consolat del Regne Unit a Barcelona adverteix els seus turistes de la creixent incidència de l´hepatitis A a la capital catalana. L´existència d´aquesta malaltia figura entre les nou recomanacions que destaca enguany el govern britànic quan dóna consells per viatjar a Espanya.

La incidència de l´hepatitis A és més elevada del normal a Barcelona

«La incidència de l´hepatitis A és més elevada del normal a Barcelona, amb 150 infeccions recentment», asseguren les autoritats britàniques. «Els visitants han de ser-ne conscients dels símptomes i les precaucions, incloent-hi la inoculació», subratlla.

En la seva advertència, el Foreign Office recull el darrer brot que ha aparegut a Barcelona, amb prop de 200 casos els darrers 12 mesos, el doble del normal, segons dades de Salut Pública, que en situa el màxim a la tardor passada. Una bona part eren homes joves homosexuals. El temor és major, segons Salut Pública, entre els qui comencen a fer pràctiques sexuals de risc o els viatgers, als quals es recomana la vacunació.

El temor és major entre els qui comencen a fer pràctiques sexuals de risc
L´hepatitis A és la menys greu de la resta d´hepatitis i els seus efectes són menys molestos. Es detecta amb símptomes de cansament, malestar, orina marró o excrements blancs. Una altra recomanació, compartida pel Regne Unit, Itàlia i Alemanya (tres dels principals països emissors de turistes) és la grip A H1N1. A Catalunya se n´han declarat 175 casos, segons Salut. Berlín aconsella «mesures d´higiene diària per protegir-s´hi» i l´ús de «màscares».

Les cancelleries alemanya, britànica i francesa recorden que a l´AP-7 proliferen les falses alertes de punxades de roda o semblants per aturar el cotxe. És llavors quan actuen els lladres. Suggereixen estacionar el cotxe només a les àrees de servei. Hi persisteix l´amenaça etarra i islamista. Tot i això, aquests paísos recorden que la immensa majoria de turistes se´n tornen sense haver tingut cap problema.